Information gällande förarbevis

Gamla förarbevis åter giltiga

2013-02-20

Gamla förarbevis för terrängskoter och moped klass I blir från och med idag, den 20 februari 2013, åter giltiga att köra på ända fram till den 1 november 2013. Alla innehavare som tidigare missat att byta ut sitt gamla förarbevis mot ett nytt får nu en ny chans att göra det.
Den 1 oktober 2009 infördes nya regler för förarbevisen i Sverige. Bevis som utfärdats från 2000 fram tills det datumet förblev giltiga under en begränsad tid fram till årsskiftet 2012/2013. Om man ville behålla sin rätt att köra, behövde man innan årsskiftet byta ut sitt gamla förarbevis mot ett nytt.

Många missade att byta ut sitt förarbevis

Men många innehavare av förarbevis hade inte uppfattat att bevisen behövde bytas ut för att man skulle få behålla rätten att köra. Vid årsskiftet 2012/2013 hade cirka 35 000 förarbevis för terrängskoter och cirka 30 000 förarbevis för moped klass I, inte bytts ut.

Förlängd giltighetstid

Regeringen fattade beslut i januari om att förlänga giltighetstiden för de gamla förarbevisen under perioden 20 februari 2013 – 1 november 2013. Under den förlängda giltighetstiden måste man byta ut sitt gamla bevis mot ett nytt för att få fortsätta köra efter den 1 november 2013.

– Det är från den 20 februari alltså fullt lagligt att köra med stöd av de gamla förarbevisen igen, säger Katarina Fröberg, direktör för körkortsavdelningen på Transportstyrelsen. Jag beklagar att vår tidigare information om förarbevisen varit otydlig. Vi har tagit till oss av kritiken och ser över den information som kommer att skickas ut från oss.

Berörda får information om förnyelse i mars

I mars kommer Transportstyrelsen att skicka ut grundhandlingar (ansökningsblanketter) eller informationsbrev till berörda förarbevis-innehavare. De som vill förnya sitt förarbevis måste komma in med en ny grundhandling senast den 1 november 2013.

De gamla förarbevisen blir ogiltiga igen den 2 november 2013 och den som inte kommit in med en ansökan om förnyelse har då inte längre rätt att köra fordon med stöd av det förarbeviset.

(Källa, Snofed)

Last modified on torsdag, 21 februari 2013 14:28
Du är här: Hem Alla nyheter Medlemsinformation Information gällande förarbevis
Är du inte medlem ännu är det dags att gå med i SkellefteSnöskoter! Bli medlem!